Tärkeää luettavaa;

Teksti on lainattu sivulta ;   http://www.incat.fi 

"Mökille voitaisiin ottaa vaikka kesäksi kissa, saisivat lapsetkin paijata ja hoitaa sitä. Eihän sitä tarvitse sieltä mukaan kaupunkiin ottaa, pärjäähän se siellä itse..." ja eikun selaamaan "annetaan" ilmoituksia netistä tai sanomalehdestä.

Valitettavasti osalla vanhempia on vielä tuon tyyppisiä ajatuksia kissasta ja sen omistamisesta. Samalla näytetään lapsille huonoa esimerkkiä siitä, että eläin voidaan ottaa äkkinäisestä mielijohteesta ja jättää se omiin oloihinsa kun "lelu" ei enää kiinnostakaan tai on aika lähteä takaisin kaupunkiin.

Tähän epäkohtaan haluamme kiinnittää huomiota toukokuun puolivälissä alkaneella "Kesäkissakampanjalla", jonka julisteet ovat jaossa yhdistyksiemme nettisivuilla. Keväällä tai alkukesästä otettu kissanpentu on tietysti mukava leikkikaveri ja voihan sille syöttää järvestä saatua kalaakin. Loppukesällä kissa on jo rutinoitunut luonnossa eläjä ja etsii omat ruokansa, niinkö?

Syksyllä jo ihmisiin tottunut kissa jää mökin läheisyyteen odottamaan tuttujen ihmisten paluuta ja kärsii nälkää. Kylmien tullessa se yrittää epätoivoisesti etsiä itselleen lämmintä paikkaa ja ruokakaan ei olisi pahitteeksi. Tilanne on toivoton ja vain muutama kesäkissa selviää ensimmäisestä talvestaan hengissä. Villiintyneenä ja leikkaamattomana se saattaa tehdä muiden kodittomien kissojen kanssa lisää jälkeläisiä. Nämä kodittomat, villiintyneet kissat aiheuttavat luonnossa tuhoa linnuille ja muille pieneläimille sekä lisäävät kissavihaa.

Tosiasiassa kissa tarvitsee kodin: se ei pärjää Suomen luonnossa eikä se sinne kuulukaan. Kissa elää yleensä yli kymmenvuotiaaksi ja sen ottaminen vaatii sen tarpeista ja ruokinnasta huolehtivan omistajan. Se on, kuten muutkin lemmikkieläimet, osa perhettä ja parhaiten opettaa lapsille vastuuta huolehtimalla kissan terveydestä ja hyvinvoinnista. Kissa kannattaa leikkauttaa viimeistään vuoden ikäisenä jolloin välttyy kiimalta tai merkkailulta ja epätoivotuilta jälkeläisiltä.

Lemmikkieläimen hylkääminen on laissa kielletty!